Berkahwin dengan orang yang kita cinta merupakan impian. Berkahwin dengan orang yang tak dijangka itu dipanggil jodoh.

My soul

My soul

Sunday, October 04, 2015

Mengapa

Assalamualaikum

Selamat petang pembaca yg setia, semoga semua dalam keadaan baik-baik sahaja.

Alhamdulillah, hari ini saya diberi kesempatan sekali lagi untuk meng-update ruangan blog kesayangan saya. Terbukanya pintu hati hari ini untuk menjawab semua persoalan yg tersirat mahupun tersurat. Ramai yang bertanya,..

Q: Mengapa orang seperti saya tak ada teman lelaki mahupun kekasih hati?
A: Kerana belum sampai masanya. Tidak semestinya orang yg cantik akan ada teman lelaki *cehh perasan plk kita nie* dan tidak semestinya juga orang yg tak cantik tak ada teman lelaki. Kita lahir di dunia ini, Allah swt telah tetapkan siapa pasangan kita, siapa Adam kita, siapa Hawa kita. Saya percaya dgn janji Allah swt. Jika sudah sampai masanya, bukan setakat teman lelaki, bakal suami terus Allah swt kurniakan. Maka bersabarlah, Terpulang pada sesiapa ingin percaya ataupun tidak, memang saya lebih selesa membujang buat masa sekarang nie. Dgn semua orang saya berkawan sbb saya seorang yg suka berkawan.

Q: Mengapa saya minat bidang permotoran? Betul ke kereta Honda tu saya pemiliknya?
A: Ya, kereta honda tu saya pemiliknya. Bukan teman lelaki punya, bukan suami punya *bila masa plk aku berkahwin* kereta tu aset saya, kereta tu juga la peneman saya. Saya minat bidang permotoran mungkin sebab darah yang mengalir dalam tubuh badan saya, kerana mama papa saya juga seorang yang minat bidang permotoran. Kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan *like father like son, like mother like daugther*

Q: Mengapa saya seorang yang sombong?
A: Saya bukan seorang yang sombong, cuma bagi sesiapa yang tak kenal saya mungkin akan cakap saya sombong tapi hakikat sebenarnya tidak. Orang yg kenal saya akan tahu saya mcm mana. Dan untuk seorang wanita, saya rasa sikap jual mahal itu perlu ada, dan ia semula jadi.

Q: Mengapa kawan lelaki saya lebih ramai daripada kawan perempuan?
A: Kerana secara jujurnya saya kurang suka berkawan dgn perempuan, *bkn pengkid ok* diri saya lebih selesa berkawan dgn lelaki, dan ini diri saya. Saya bukan tak ada langsung kwn perempuan, cuma kwn perempuan yang saya ada boleh kira. Tetapi tak bermakna juga saya nie playgirl. Cuma saya seorang yang suka berkawan. Berkawan biar ramai, berkasih biar satu. Thats why bila saya bercinta, saya akan setia pada yang satu. Dan itulah diri saya, jgn tanya kenapa.

Q: Mengapa saya seorang yang memilih?
A: Ramai orang cakap saya nie seorang yang sangat memilih dalam memilih pasangan. Ya, saya mmg seorang yang memilih tetapi jangan salah konsep. Saya rasa memilih itu perlu. Semua orang akan memilih siapa yang akan jadi pasangan hidupnya. Bagi seorang wanita pula, pentingnya memilih pasangan hidup kerana kelak orang itu yang akan membimbing dia, orang itu juga yang akan menjadi imam kepada makmumnya kelak. Jadi mengapa harus dipersoalkan? Bagi saya paras rupa dan harta tidak penting. Yang penting, biarlah dia yang tahu hormat orang tua, hormat saya dan tahu agama serta tanggungjawabnya. Itu sudah cukup bagi saya kerana untuk wanita, semua pasti mahukan seseorang yang boleh membimbingnya ke syurga.

Saya berharap saya telah menjawab semua persoalan yang selalu orang persoalkan. Saya memohon maaf jika saya ada menyakitkan hati mana-mana pihak secara sengaja atau tidak sengaja. Saya seorang manusia biasa yang tak lari dari kesilapan. Saya tahu ramai yang mengenali diri saya dan saya tak mampu nak tutup mulut orang untuk terus bercakap pasal saya. Cuma saya nak tekankan, jadi manusia tu jangan suka memandai, cukuplah jaga tepi kain sendiri. Orang takkan tahu apa yang kita lalui dan orang takkan faham kerana setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya tersendiri.

Terima kasih juga pada yang sentiasa support saya dan beri semangat kepada saya.
*hmboii mcm retis plk deknon nie*

Ada kesempatan masa, Cik Shin akan update lagi ya, In shaa Allah,..
Thanks for reading Sayang :)